Cabanyal Íntim presenta una coproducció amb Las Naves i l’IVC que dóna veu als habitants del barri

El 7è Festival Cabanyal Íntim, que aborda aquest cap de setmana la seua recta final amb una extensa i variada programació per a tots els públics, ha presentat avui en una roda de premsa realitzada al carrer amb el teló de fons de l'escenari del Teatre Principal, la seua primera producció pròpia, I tornarem a sopar al carrer, al costat de Las Naves i l’Institut Valencià de Cultura, i l'estrena de la qual acollirà el dissabte 27 el Teatre El Musical.
Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport, acompanyat d'Abel Guarinos, director del Institut Valencià de Cultura, ha destacat la “satisfacció que produeix poder recolzar a projectes culturals com aquest, establir vincles amb el teatre emergent i amb un festival del caràcter i personalitat de Cabanyal Íntim”.
Jordi Peris, regidor de Participació, Drets i Innovació i vicepresident de Las Naves ha recordat que “Cabanyal Íntim ha desenvolupat un paper fonamental en el barri amb un teatre que naix de la resistència” i que aquesta coproducció “projecta la visualització del moment de reflexió, pors, esperança i transformació que està vivint el barri i que és de gran importància per al conjunt de la societat”. Per la seua banda, Olga Álvarez, coordinadora artística del Teatre El Musical, ha mostrat el seu “orgull per poder acollir l'estrena de la primera producció pròpia del festival, un projecte necessari de cultura comunitària, que des del principi venim fomentant en el TEM”.
Fidel al compromís social del festival, ha explicat Jacobo Julio i Isabel Caballero, codirectors de Cabanyal Íntim, el muntatge és un projecte de teatre participatiu que involucra a actors professionals i veïns i col·lectius del barri del Cabanyal amb els quals s'ha treballat des de principis d'any en diversos tallers amb l'objectiu d'investigar les possibilitats artístiques d'aquests i arreplegar els sentiments, vivències, ferides, proeses, victòries i meravelles passades i presents dels habitants del barri. Fruit d'aquelles trobades de diàleg i reflexió sorgeix I tornarem a sopar al carrer.
Present, passat i futur d'un barri
Escrita per Xavier Puchades i Begoña Tena i dirigida per la mateixa Tena i Isabel Caballero, l'espectacle s'estrenarà en El Teatre el Musical dissabte que ve 27 de maig, dins del marc del Festival Cabanyal Íntim, i realitzarà una segona representació el 28 de maig.
Com ha assenyalat Puchades i Tena, la dramatúrgia del text ha suposat “un gran repte amb molt treball de recerca ja que per a parlar del present del barri vam haver d'aglutinar molts anys de vivències per a poder entendre així la complexa problemàtica del barri, amb moltes coses per solucionar, per la qual cosa ha sigut un treball de síntesi en el qual hem arreplegat punts de vista molt diferents dels veïns”. Els habitants del Cabanyal, han matisat “tenen alguna cosa en particular, una personalitat pròpia, un caràcter cabanyaler que els marca a l'hora d'afrontar les coses”. Per aquest motiu, I tornarem a sopar al carrer “aborda tant els punts negres del barri, com l'alegria, el dolor, les contradiccions o la incògnita de què passarà amb el Cabanyal”. Respecte a la direcció de l'espectacle, Isabel Caballero i Begoña Tena han destacat que està sent “una aventura fascinant treballar amb actors al costat de veïns del barri que, malgrat no ser professionals, s'han implicat amb un gran compromís i entusiasme en el projecte creant tots una gran família teatral”.
El Cabanyal és un micromón al costat de la ciutat. La seua gent, poliedre de mil cares, batega amb orgull la seua diferència, un sentiment de poble que resisteix l'amenaça de l'extinció. El Cabanyal és l'essència d'allò que per a cadascú pot significar el seu poble, el seu carrer, la seua casa. De tot açò parla aquest espectacle que dóna veu a les històries i habitants del barri.
A la roda de premsa també han assistit alguns dels actors d'aquesta coproducció, com Verònica Andrés i Pau Gregori, al costat de veïns del barri del Cabanyal que també participen en l'obra i la banda de música de la Societat Musical Unió de Pescadors El Cabanyal, que ha posat la guinda final escènica i musical a la roda de premsa amb la interpretació de Amparito Roca, que ha animat als assistents, periodistes i polítics a ballar un pas doble en el carrer per als vianants (C/Ballesteros) en la qual s'ha desenvolupat l'esdeveniment.


Comentarios

Entradas populares de este blog

BAJO LA LUZ DEL ECLIPSE, una novela conmovedora de Mercedes de Vega sobre dos jóvenes unidos por el dolor y la esperanza

EL BARRACÓN DE LAS MUJERES, una novela de Fermina Cañaveras que saca a la luz la historia de las mujeres españolas obligadas a prostituirse en los campos de concentración nazis

Tras la Trilogía de Illumbe, vuelve Mikel Santiago con EL HIJO OLVIDADO, un caso turbio que esconde una trama de corrupción; un policía dispuesto a saltarse los límites con tal de resolverlo.